PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Džez je bolji od Severine!

Gala&Ja

10. februar 2013.

Završile Gala i ja sa subotnjim prepodnevim obavezama – plivanjem i plesom, pa pravac u Dom omladine. Čule da je tamo svake subote od 13 sati “Beogradski jazz matine za DŽ” i odlučile da zavirimo. Ja bez velikih očekivanja, a Gala ne baš mnogo oduševljena idejom.
Instrumentalni funk, blues, džez, sa elementima popularne muzike odzvanja holom. Odjednom širok osmeh na Galinom licu i već joj se telo kreće u tom ritmu. Sala puna, publika šarolika, negde od jedne do 87-e godine. Kvartet klavijaturiste Milana Petrovića trenutno je jedan od najaktivnijih na našoj džez sceni, svirali su i na “Nisville Jazz festivalu”, na koji nismo uspele da odemo.
I eto prvog Galinog džez koncerta! Sat vremena đuskanja, cupkanja, eksperimentisanja sa slušanjem muzike žmureći, uživanja, komentarisanja i hiljade Galinih pitanja… Posebno je oduševljena saksofonom koji “mora da je od zlata napravljen jer daje tako vrednu muziku!”. Ona puna utisaka, hoće još i još. “Bolje je od Severine”, priznaje. Ubeđije u to i Nađu, svoju drugaricu i prvu komšinicu. Mada su danima pre toga njih dve pokušavale meni da približe čari Severinine pesme.  Zarazile su se svakojakvim muzičkim glupostima na poslednjem zimovanju sa vrtićem, na tamošnjim takozvanim « dečjim žurkama ». Nekada davno su u vrtićima širom Srbije postojali muzički pedagozi. Danas kao da se više niko i ne seća  da se muzički ukus najintenzivnije razvija do sedme godine.
Bilo kako bilo, sledeći besplatni džez koncert u Domu omladine je već naredne subote – 16. februara. Nastupa EYOT, bend iz Niša, čija muzika spaja « kulturu džeza, sofisticiranost "klasičnog" klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora ». I eto nas opet.

Tekst: Manuela Graf

Foto: Marija JankovićPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT