PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Grdana – zla vila

U glavnoj ulozi akcione avanture "Grdana – zla vila" Roberta Stromberga je Anđelina Džoli.

„Grdana – zla vila“ istražuje neispričanu priču o Diznijevom najprepoznatljivijem zlikovcu iz klasika „Uspavana lepotica“ i elemente izdaje koji su na kraju pretvorili njeno čisto srce u kamen. Vođena osvetom i jakom željom da zaštiti močvaru nad kojom vlada, Grdana će baciti nepovratnu kletvu na novorođenu kraljevu ćerku, Ružicu. Dok dete bude odrastalo, Ružica će se naći u sve većem konfliktu između šumskog kraljevstva koje je zavolela i ljudskog kraljevstva koje čuva njeno nasleđe. Grdana shvata da je Ružica možda ključ za mir u zemlji i preduzeće drastične mere koje će zauvek promeniti oba sveta.

“Mnogo sam volela Grdanu kad sam bila mala,” kaže Džolijeva. “Bila je moj omiljeni Diznijev lik. Plašila sam je se i volela sam je.” Ova suprostavljena osećanja su zaintrigirala i producenta Džoa Rota. “Mi nju znamo kao hladnokrvnu zlu osobu i ovaj film pokušava da odgovori na pitanje ‘Zašto je takva?’ Želim da publika uđe u svet koji nikada nije videla i da u filmu “Grdana – zla vila” shvate da niko nije otporan na iskupljenje.”

Reditelj filma “Grdana – zla vila” dvostruki je dobitnik Oskara, scenograf Robert Stromberg (“Avatar”, “Alisa u zemlji čuda”) kome je ovo rediteljski prvenac. Producent je Džo Rot, scenario je napisala Linda Vulverton, a izvršni producenti filma su Anđelina Džoli, Majkl Vjeira, Don Han, Palak Patel, Met Smit i Sara Bredšo.

Priča o uspavanoj lepotici

Diznijev lik Grdane prvi put je predstavljen u animiranom ostvarenju “Uspavana lepotica” iz 1959. godine. Ali, priča o princezi na koju su bačene čini  večitog sna javlja se od postanka bajki. Priča o Uspavanoj Lepotici se menjala – pod različitim naslovima – preko 400 godina (1000 godina ako računamo neka preplitanja priča iz Srednjeg veka).

Poreklo Grdane kao personifikacije zla nije toliko jasno. U jednoj priči imate kraljicu kao ljubomornu i osvetoljubljivu figuru, ali ona je udata za kralja i nije osamljena u udaljenom delu kraljevstva. U Peroovoj priči, ‘zloća’ je pretvorena u kvarnu vilu koja je dosta bliža Diznijevoj današnjoj verziji. Pero je i prva osoba koja je uvela zgodnog princa koji može da razbije bačene čini.

Sa tako nejasnim opisima, bilo je na scenografima, animatorima i glumici Elenor Odli da ožive Grdanu za Diznijev klasik “Uspavana lepotica” te 1959. godine. Film se snimao 10 godina i koštao je 6 miliona dolara. To je bio najskuplji film koji je Dizni napravio do tog trenutka. Grdana i danas ostaje najomiljeniji i najstrašniji lik među Diznijevim ozloglašenim likovima.

This video requires the free Flash plugin.Tekst i foto: Taramount filmPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT