PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Keltska narodna umetnost u crtaću

"Pesma mora" je animirani film irskog reditelja Toma Mura (Tomm Moore), poznatog po prethodnom animiranom ostvarenju The secret of Kells.

Film "PESMA MORA" nominovan je za Oskara 2015. godine u kategoriji za najbolji animirani film, a priča koju prati je bazirana na irskom folkloru i legendama. Mnogi kritičari ga stavljaju u isti rang sa najboljim naslovima Diznija i Piksara. Ipak, ovaj film se izdvaja po jednoj bitnoj činjenici - animacija nije rađena kompjuterski već ručno, a animatori su bili pod uticajem keltske narodne umetnosti, ali i slikara Klea i Kandinskog.

Glavni junaci su Ben i njegova mlađa sestra Saoirse, koji kreću put mora da oslobode vilinska bića od čari keltske boginje. Saoirse otkriva da je selki, mitsko biće koje ima sposobnost da menja obličje i živi kao foka ili ljudsko biće.

Ova magična priča je duboko ukorenjena u keltskoj mitologiji i obiluje čarobnim bićima za koje verovatno nikad niste čuli. Reditelj se pobrinuo da film bude baš po meri dece - slušao je sugestije svoje mlade publike na test prikazivanjima i shodno tome menjao određene delove priče. Izjavio je da je bilo interesantno upoređivati sugestije, jer su se odrasli više fokusirali da ukažu na greške u logici priče, dok se deca nisu bavila mudrovanjem, već su se koncentrisala na odnose između likova. „Deca su inteligentnija publika od odraslih,“ zaključio je Mur.

This video requires the free Flash plugin.Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT