PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Krenite u pohode Zmaju od Noćaja

Jeste li znali da je Zmaj od Noćaja zaista postojao? U selu Salaš Noćajski, u porti crkve, nalazi spomenik ovom čuvenom vojvodi Prvog srpskog ustanka, Stojanu Čupiću. Njegov život i ustanički poduhvati vezani su za ovaj kraj Mačve.

Na desnoj obali reke Save, u Mačvanskoj Mitrovici (kod Sremske Mitrovice), porodica Čupić još uvek čuva sećanje na svog čuvenog pretka. U njihovom neobičnom Etno zdanju "Zmaj od Noćaja" jedna čitava soba je pretvorena u mali porodični muzej i priča priču o ovom zmajevitom junaku, tu su i fotografije i drugi predmeti vezani za vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

- U nesigurnim vremenima Prvog srpskog ustanka, svojim junaštvom, čašću i besedom, Stojan Čupić je bio garant rizičnih ustaničkih poduhvata, a njegovi ljudski kvaliteti dolaze do izražaja u najtežim trenucima, kada u svom domu u Noćaju prima i štiti izbegle Srbe iz Bosne. Za iskazano gostoprimstvo, pesnik Filip Višnjić odužio se Stojanu Čupiću pesmama o njegovom junaštvu. Gostoprimstvo Stojana Čupića iskazano u rečenici "Nit' uzmi, nit' ostavi, već daj" i danas je primer ljudske nesebičnosti i putokaz njegovim potomcima - kaže domaćin Svetislav Čupić.

Konak Zmaja od Noćaja udaljen je samo 70 kilometara od Beograda, a 55 od beogradskog Aerodroma Nikola Tesla. Ukoliko želite da za trenutak pobegnete u seosku idilu, čujete zanimljive priče iz prošlosti i to od samih potomaka Zmaja od Noćaja, uživate u na trenutak setnim, na trenutak razdraganim zvucima harmonike, Etno zdanije "Zmaj od Noćaja" je pravi izbor. Dočekaće vas tradicionalna srpska jela, domaće vino i rakija... Decu će pak najviše oduševiti bajkoviti ambijent i dvorište unutar konaka sa divnom travom zgodnom za valjanje i raznorazne ludorije :)

Imajte u vidu da je na svega par kilometara odavde i specijalni rezervat prirode Zasavica.

Posetu možete najaviti telefonskim putem: 022/650-077 ili 063/556-450.Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT