PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Kriva soba i magična ogledala u Muzeju nauke i tehnike

Kriva soba, bicikl koji pravi struju, modeli planeta, vazdušni top, eho tube, soba od ogledala, DNK model, te razne iluzije, logičke igre i zagonetke, samo su deo interaktivnog Naučnog centara Muzeja nauke i tehnike u Beogradu (Dobračina 51), koji je otvoren u petak, 4. oktobra. U pitaju je prva muzejska stalna postavka ovog tipa u Srbiji i regionu.

Cilj koncepta Naučnog centra Muzeja nauke i tehnike je da prikaže nauku kao celovit sistem znanja, nezavisan od formalne podele na naučne discipline i školske predmete. Kroz 20 eksponata posetiocima se na zabavan način približava astronomija, matematika, fizika, biologija, psihologija i logika. Deca se podstiču da kroz igru istražuju i razvijaju maštu.

- Koncept polazi od posetioca kao centralnog eksponata i govori o nauci kroz objekte iz njegovog svakodnevnog okruženja (ljudsko telo, opažanje, točak, poluga) i da bi ga zatim povela na put ka sve manjim i manjim skalama (DNK molekul, atom), koji ga vraća ka velikim strukturama (planete), promoviše se učenje kroz otkrivanje, učestvovanje, eksperimentisanje i neposredan kontakt sa naučnim izazovima. Koncept je otvoren i fleksibilan za nove ideje, pristupe i mogućnosti - kaže Anja Radaković iz Muzeja nauke i tehnike.

Autor koncepta postavke je Nemanja Đorđević, autor naučnog parka na Adi, dugogodišnji rukovodilac programa u Istraživačkoj stanici "Petnica" i Festivala nauke, dizajn potpisuje Marko Jovanović, inače dzajner i stalne postavke Muzeja nauke i tehnike - "II krug", otvorene 2010. godine. Realizaciju Naučnog centra Muzeja nauke i tehnike finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

IZDVAJAMO

Kaledioskop
U trostranoj prizmi nalaze se tri ogledala. Svako ogledalo reflektuje sliku na ostala dva i oko vas se formira bezbroj refleksija u svim pravcima. Uđite u kaleidoskop sa više ljudi i pokušajte da se pronađete u nepreglednoj masi ljudi.

Magično ogledalo

Kada stanete s leve strane ogledala tako da vam sredina nosa dodiruje ivicu ogledala, podignite desnu ruku i desnu nogu. Publici će izgledati kao da ste upravo uzleteli sa poda. Iluzija nastaje zato što je ljudsko telo bilateralno simetrično.

Svemirska vaga

Da li znate koliko biste bili teški ako biste otišli na neku od planeta? Težina se meri u njutnima i menja se kada odletite na drugu planetu, a masa se meri u kilogramima i zavisi od toga koliko jedete. Neko ko ima masu od 100 kilograma, imaće tu istu masu i na Jupiteru, ali će njegova težina biti dva i po puta veća, odnosno 250 njutna.

Bicikl za proizvodnju struje

Okrećući pedale na biciklu možete da proizvodite električnu energiju. Snaga proizvedena na taj način iznosi tri vata, I to je ista snaga koja je čoveku potrebna da podigne košarkašku loptu od 600 grama na visinu od jednog metra za dve sekunde. To je oko 20 puta manje nego što je potrebno da se upali prosečna sijalica, ali nekoliko hiljada pta više u odnosu na snagu potrebnu da zasvetli diode.

Iluzija zida kafea

Ako vam ne izgleda da su male crno-bele pločice na zidu poređane u paralelne redove, to je zato što stojite ispred optičke iluzije. Iluzija je otkrivena na zidu jednog kafea u Engleskoj.

Senke u boji

Eksperimentiše svetlima! Od tri svetla napravite senke sedam različitih boja: plavu, crvenu, zelenu, crnu, cijan (plavo-zelena), mađentu (mešavina plave I crvene) I žutu (mešavina crvene I zelene).

Gravitacioni bunar

Kuglica koju ste pustili da se kotrlja po površini bunara kretaće se po spiralnoj putanji sve brže i brže, dok ne upadne u otvor u sredini. Shvatićete uz pomoć toga zašto se objekti koji su bliže Zemlji kreću brže od onih koji su udaljeniji, i zašto bi osoba stara 30 godina na Zemlji imala 120 na Merkuru, a samo godinu dana na Saturnu - jer se na putu oko Sunca Merkur kreće četiri puta brže, a Saturn 30 puta sporije od Zemlje.

Tekst: Manuela Graf & Muzej nauke i tehnike

Foto: Manuela GrafPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT