PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Ne propustite da zavirite u stogodisnje kabinete ETF-a

Zbog ogromnog interesovanja, Klaster puteva kulture će organizovati u ponedeljak, 30. septembra od 18 sati još jedan besplatan obilazak stogodišnjih kabineta Elektrotehničkog fakulteta (Bulevar kralja Aleksandra 73, Beograd). U pitanju je jedna od tačaka na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle kroz Srbiju.

Okupljanje posetilaca je kod spomenika Nikoli Tesli, ispred Fakulteta. Broj posetilaca je ograničen, prijave se vrše putem imejla info@suetf.org ili preko fejsbuk stranice Putevima Tesle. Vodiči u ovoj neobičnoj turi su Mladi za turizam, profesori i studenti ETF-a.

Kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem i kako, sve to možete saznati na neobičnoj turi kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta.

Posetioci će moći da vide i "pretke" današnjih punjača mobilnih telefona, koji zauzimaju pola laboratorije 19. Laboratorija 78 čuva pravo malo blago gotovo bez promena više od 50 godina. Nije čak puno izmenila ni svoju originalnu arhitekturu. U njoj se mogu videti originalni otpornici, sijalice, galvanometri sa svetlosnom kazaljkom i razvodne table stare više od jednog veka na kojima, verovali ili ne, studenti i dalje rade.

Stari kabineti ETF-a su prvi put otvoreni za javnost 20. septembra, u okviru Dana evropske baštine, i obišlo ih je do sada preko stotinu ljudi. U holu fakulteta je, specijalno za ovu priliku, prikazana izložba „Teslina vizija interneta“ (www.teslinavizijainterneta.rs)

TESLINA VIZIJA INTERNETA

Nikola Tesla je još 1900. u svom projektu Svetski sistem, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Multimedijalni projekat Teslina vizija Interneta, autora Lazara Boškovića, realizovan je u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije, Galerije "O3one" i Muzeja Nikole Tesle, a dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija.

Izložba i istoimeni internet sajt pokazuju da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli.

PUTEVIMA TESLE KROZ SRBIJU

Ruta Putevima Tesle obuhvata Muzej Nikole Tesle, kao centralnu tačku, zatim Muzej nauke i tehnike i ETF, Beograd iz ugla Nikole Tesle - putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, kao i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Najstarija hidroelektrana Pod gradom kod Užica nastala je samo četiri godine nakon Nijagare.

Razvoj kulturne rute Putevima Tesle inicirao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, koji upravo radi na istraživanju mogućnosti postavljanja temelja ove rute, a Klaster puteva kulture će se pobrinuti da njen dalji razvoj i dovođenje što većeg broja turista.

Klaster puteva kulture je prva organizacija koja će se ozbiljnije pozabaviti razvojem kulturnih ruta kao specifičnih kulturno-turističkih proizvoda. Među članicama Klastera puteva kulture je preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak pet fakulteta (ETF iz Beograda, Tehnički fakultet iz Novog Sada, Departman za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Univerzitet Singidunum, Elektronski fakultet iz Niša).

Više o projektu možete naći na sajtu rute http://teslaways.rs.Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT