PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Održani koncerti na orguljama za decu

Mališani koji su u subotu, 22. decembra, posetili Franjevačku crkvu Sveti Ivan Krstitelj u Zemunu (Štrosmajerova 6), imali su priliku da uživaju u tri besplatna koncerta na orguljama, kao i da učestvuju u kreativnim radionicama. Oni su i svirali na tom starom i veoma složenom instrumentu uz pomoć orguljašica i stručnjaka za orgulje Višnje Dimitrijević i Marije Družijanić.
Deca su, tokom trajanja koncerta, mogla da se opuste kako im je volja, da sede, leže i odmaraju na jastucima razbacanim po podu i klupama, što je uobičajena praksa na događajima koje organizuje Kissaroo - Centar za kulturu i informisanje. Ovaj neobičan koncert upriličen je u saradnji sa organizacijom Mah – klubom poštovalaca vremena, Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda, a uz podršku Centra za promociju nauke. 
Nakon uživanja u muzici i zanimljivog predavanja o poreklu orgulja, deca su učestvovala u edukativnim radionicama tokom kojih su pustila mašti na volju crtajući, praveći tradicionalne novogodišnje ukrase od testa, Božićne venčiće, praznične čestitke...

 

Takođe, s obzirom na to da se orgulje najčešće mogu sresti u katoličkim crkvama, održan je razgovor sa Brankom Najholdom, autorom knjige “Zemunske crkve”, koji im je otkrio tajne stare franjevačke crkve, njenu istoriju, otkud toliko različitih crkava u Zemunu i zašto se slave dva Božića. Tako su se mališani upoznali sa katoličkim pričama o Božiću, ali i pesmama i običajima koji su u vezi sa njim. Cilj je bio da se najmlađima, na privlačan i njima razumljiv način približe kultura i nauka, kao i da se upriliči događaj na kojem će deca različitih religija međusobno komunicirati, razmenjivati iskustva u vezi sa proslavom Božića i drugih verskih praznika, običajima, kako bi razvijala versku toleranciju.

 

Uz to, od 18 sati je u Franjevačkoj crkvi Sveti Ivan Krstitelj održan i besplatan Božićni koncert na violinama.

Projekat „KONCERTIši se!“:
Centar za kulturu i informisanje „Kissaroo“ je, kroz projekat KONCERTIši se!, u 2011. godini organizovao „Koncert za bebe“ i „Koncert za vanzemaljce“, a ove godine u saradnji sa Golubačkom tvrđavom srednjovekovni koncert „Uplovi u srednji vek“. Projekat dve godine za redom podržava Centar za promociju nauke. Naši koncerti su poznati po tome što na njima deca mogu da stoje, sede, leže, nameste se onako kako im je najudobnije i uživaju u muzici. Nakon koncerta mogu da razgovaraju sa muzičarima, probaju da sviraju instrumente, komponuju, ili da sve to što su čuli naslikaju, pretoče na papir, izvajaju, odglume, otplešu... Cilj je da deca ne budu puki posmatrači, već da podstaknuti muzikom i temom koncerta i sami postanu stvaraoci, kako bi razvijali sopstvenu kreativnost.
Tekst: povedime.info
Foto: Marija Radovanović, Tamara Zidar


Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT