PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Uživanje u Surčinu

Ako ste mislili da se priča o Srrčinu završava sa Aerodromom "Nikola Tesla" i da tamo nema šta da se vidi, prevarili ste se. Ova beogradska opština vam može prirediti jedan nezaboravan vikend.

Muzej vazduhoplovstva

Sigurno znate ono veliko okruglo zdanje pored Aerodroma "Nikola Tesla" oko koga su raspoređeni brojni avioni, sa staklenom fasadom koja neke podseća na "čudnu vanzemaljsku pečurku"? E, to je Muzej vazduhoplovstva. Iznenadićete se da se Muzej vazduhoplovstva po broju i vrednosti eksponata svrstava se u deset vodećih institucija ove vrste u svetu! Posebno je zanimljivo vođenje kustosa ovog Muzeja, koji je odličan pripovedač. Vešto će vas uvesti u priču i vratiti u neka davna vremena.

Manastir Fenek

Manastir Fenek, zadužbina sremskih Brankovića, slepog despota Stefana i mati mu Angeline, sagrađen je po predanju u drugoj polovini 15. veka. Mada postoje podaci da je na ovom mestu sagradio manastir još despot Stefan Lazarević. Manastir pripada grupi fruškogorskih manastira iako je prostorno izdvojen od njih, a u njemu se čuva čestica mošti Sv. Petke. U blizini manastira se nalazi visoki kameni spomenik iz XVIII veka, nekadašnji kamen međaš manastirske zemlje, u narodu poznat kao Zlatni krst. Legenda kaže da su ovuda bežali ljudi pred najezdom Turaka, i da je ovaj kamen predstavljao tačku do koje je topovsko đule moglo da dobaci. Srećni što su uspeli da izvuku žive glave i prebrode Savu, grlili su kamen koji je bio zlata vredan. Tako i ostade naziv "zlatni krst". Konak manastira Fenek je bio tada njihovo prvo utočište.

Stajkova kuća

Stajkova kuća kroz zanimljivu postavku prikazuje kulturu življenja Srba i Slovaka u Boljevcima sa početka prošlog veka. Postavka je izložena u četiri sobe: srpska, slovačka, kujna i soba seoskih uspomena, kao i stara škola, šupa za odmor i dvorište sa oruđem za rad. Obilazak Stajkove kuće i razgledanje vrednih uspomena koje su obeležile život na ovom području, vratiće vas kroz vreme. Ukoliko se najavite, može vas sačekati i neki od gurmanskih specijaliteta ovog kraja.

Nautičko selo „Biser“

Nautičko selo „Biser“ u Boljevcima predstavlja prvo i nadasve jedinstveno nautičko selo u Srbiji, izgrađeno na 35. kilometru reke Save. Sastoji se iz kompleksa od 16 moderno opremljenih kućica na vodi koje podsećaju na biserni nakit obale, a namenjene su za smeštaj, odmor, pecanje, kupanje, sunčanje,  splav restorana „Savska terasa“, marine sa vezovima i prirodnim ambijentom izletišta stare šume sa masivnim drvećem, uređenim parkom za najmlađe, letnjikovcima i sportskim terenima.Unesite komentar:
"Uživanje u Surčinu"

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
 
Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT