PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Pionirsko pre podne :)

Gala&Ja

17. februar 2013.

Joj što smo se ove subote dobro provele! Jedan od onih potpuno ispunjenih dana. Jeste da smo najpre planirale da opet idemo na džez u Dom omladine, ali nas je od te zamisli odvukao Muzej istorije Jugoslavije. Već nedeljama je tamo otvorena izložba  Jugoslavija: od početka do kraja. Nema ko je nije posetio. Možda se posećenost ne da porediti sa onom u tržnim centrima, ali verujte jako je blizu. Vrednosno poređenje preskačem.

Manje iscrpljene jutarnjim plivanjem, više sivilom dana, prvo smo sedele i leškarile na izložbi gledajući dokumentarne filmove o kralju Aleksandru Karađorđeviću, njegovom ubistvu u Marseju, pričale o nastanku jedne i druge Jugoslavije, republikama koje su je činile, dobrim i lošim stvarima koje su sa sobom nosile, upoređivale grb Kraljevine i SFRJ – krunu naspram petokrake i šest crvenih baklji. Zatim smo slušale Titove govore, uživljavale se u čuvene radne akcije, štafete i sletove, u kojima je i naša baka Ljilja učestvovala. Gala se slatko kikotala zbog toga. Zatečena načinom oblačenjanja tadašnjih ljudi, šarenilom nošnji svih naroda i narodnosti, a ponajviše partizanskim filmovima uz koje sam ja, njena mama, odrasla podjednako koliko i uz crtaće.

E, a onda nam više nije smetao ni siv dan ni grozna zima. „Baka i deka imaju istu ovakvu kutiju! U njoj čuvaju igle i konce! A deda je ovu lutkicu doneo nekada daaavno, iz Slovenije!“, pokazuje ushićeno prstom na veliku limenu Krašovu kutiju za slatkiše, pa na nekadašnju maskotu Slovenije koju je deda zaista pre jedno dve decenije doneo sa bankarskih sportskih igara. Tu je i Fića - nacionalnim auto, ponos bivše nam domovine. Prodaje se ovde u Muzeju u vidu dečje igračke i to, verovali ili ne, kao uvoz iz Slovenije! Slovenci otkupili licencu.

„Mama, kako si ti srećna! U kako si lepoj zemlji rođena!“, vikala je Gala. Tu smo već morale malo da porazgovaramo i o ratovima i sličnim ljudskim glupostima, prođemo kroz "crnu" sobu, koja je takođe sastavni deo izložbe. 

Iz Muzeja nismo mogle da izađemo, a da ne kupimo pionirsku kapu i maramu. Ponosno smo šetale u krug, polagale zakletvu, pozdravljale se čvrsto stisutom pesnicom na slepoočnici, pevale „Hej Sloveni“ i pesme o Titu (sve kojih sam mogla da se setim posle skoro 30 godina), a u radionici za decu igrale lastiš, crtale Jugoslaviju, pravile avione... Posetile smo naravno i Kuću cveća, Titov grob, i pomno posmatrale divne, tako živopisne motive sa prvih štafeta napravljenih Titu, pa poklone pristigle iz celog sveta njemu u čast.

Za Galu nezaboravno iskustvo. Naučila je, zapamtila i, što je najvažnije, razumela verovatno više nego što će na školskim časovima narednih deset godina nabubati o državi „koja je više puta nastajala i nestajala, menjala ime i granice, političko i društveno uređenje, obeležena izuzetnom kompleksnošću nacija i vera, kultura i običaja na srazmerno malom geografskom području... a čije nasleđe i danas snažno utiče na živote ljudi sa ovog prostora“.

Za one koji nisu posetili Muzej istorije Jugoslavije važna informacija: izložba je otvorena do 3. marta 2013. Ne propustite!

Tekst i foto: Manuela GrafPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT