PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Sahat kula ponovo otvorena za posetioce

Od 10. aprila, Sahat kula na Beogradskoj tvrđavi ponovo će biti otvorena za posetioce. Nakon rekonstrukcije prilaza i radova na satnom mehanizmu, Kula  će ponovo biti dostupna za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11 do 19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice biće 80 dinara, za organizovane grupe – 56 dinara, dok će učenici, studenti i penzioneri plaćati po 40 dinara.

Sahat kula se nalazi iznad kapije koja je po njoj dobila naziv (Sahat kapija) i koja predstavlja glavni ulaz na Gornji grad Beogradske tvrđave. Građena je sredinom 18. veka, u periodu od 1740. do 1789. godine. Njen ukupan izgled, sa naglašenim elementima baroka, neposredno svedoči o vremenu njenog nastanka. Kula sa satom je prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, ali se u tvrđavama retko javljaju, tako da se beogradska po tome može smatrati neubičajenim primerom.

Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja časovnik može da radi oko nedelju dana. Satni mehanizam u potpunosti je obnovljen 2002. godine i danas radi na savremenim principima.

Sahat kula je jedan od malobrojnih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te i danas čuva sva autentična arhitektonska i stilska obeležja. Visoka je 27.5 metara.

Tekst i foto: TOBPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT