PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Sećanje na najveći sportski događaj predratnog Beograda

3. IX 2014.

U okviru manifestacije “24 sata elegancije”, u subotu, 6. septembra „Beogradski Classic Car Show 2014” predstaviće zvezde među automobilima u vlasništvu najpoznatijih kolekcionara na svetu. Paradni defile najlepših klasičnih automobila odigraće se na stazi oko Kalemegdana kojom se vozila famozna trka Formule 1 davne 1939. godine.

Trećeg septembra 1939. održana je trka Grand Prix Beograda na stazi Kalemegdan Park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma, koji je okupio čak 75.000 gledalaca, od ukupno 360.000 stanovnika koje je u tom trenutku glavni grad imao. Ovo je bio poslednji Grand Prix održan na početku Drugog svetskog rata, a priređen je u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevica. U trci je učestvovao i Boško Milenkovic sa formulom Bugatti 51, a pobedu je odneo Tazio Nuvolari, jedan od najboljih vozača svih vremena, kome je ovo bila i poslednja Grand Prix trka, na čuvenom Auto Unionu (sadašnji AUDI) modelu D od 16 cilindara i 500 ks u vremenu od 1h4min i 3sek. Ove godine, proslavlja se 75. godina Grand Prix-ja, a kao gosti Beograda, Kalemegdanskom kaldrmom grmeće motori luksuznih lepotana, jedne od najpoznatijih marki karoserija, milanske Touring Superleggera.

Veliki jubilej će biti realizovan u saradnji sa Srpskim Savezom za Istorijska vozila, beogradskim Muzejom automobila, organizacijom Scuderia Zagreb, i uz veliku podršku Turističke organizacije Beograda. Fantastični prizor prošlogodišnjeg defilea ostavio je prisutne bez daha, a organizatori i učesnici su se potrudili da ove godine prirede još veći paradni spektakl.

Istog dana, pod nazivom „Concours d’Elegance 2014“, održaće se izložba najlepših modela klasičnih automobila odabranih specijalno za ovu priliku, ispred Grand Casina Beograd. Ove prelepe automobile ocenjivaće stručni žiri, birajući najbolje u različitim kategorijama, što će se završiti svečanom dodelom nagrada i proglašenjem „Best of Show 2014“ u popodnevnim satima.

Program:
10.00   Okupljanje vozila na ulazu u Kalemegdan, iz Uzun Mirkove ulice
11.00   Otvaranje izložbe posvećene obeležavanju 75 godina od trke oko Kalemegdana
12.00   Tour Historique, start parade vrhunskih oldtajmera oko Kalemegdana
13.00   Concours d’Elegance, ispred Grand Casino Beograd, otvaranje izložbe automobila
13.30   Otvaranje izložbe posvećene dizajnu Touring Superleggera
18.30   Proglašenje pobednika BEST OF SHOW u okviru Concours d’Elegance Belgrade 2014

Tekst i foto: TOBPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT