PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Zavirite u Dom Narodne skupštine i zgradu Presedništva

2. IX 2014.

U okviru programa "Približimo institucije građanima", razgledanje Doma Narodne skupštine i zgrade Presedništva Republike Srbije organizuje se 6. septembra 2014. u 9.30 časova.

Prvi projekt za Dom Narodnog predstavništva napravio je 1891. godine Konstantin A. Jovanović. Na konkursu za zgradu, prema izmenjenom programu održanom 1901. godine, nagrađen je rad Jovana Ilkića. Gradnja palate započeta je 1907. godine, a kamen-temeljac položio je kralj Petar I. Tokom Prvog svetskog rata Ilkić je umro u logoru u Nežideru, a planovi su izgubljeni. Nove planove, prema izgrađenom stanju, napravio je Ilkićev sin Pavle, a u dovršavanju objekta, posebno enterijera, pomogao je Nikolaj Krasnov. Građevina je dovršena tek 1936. godine. Oblikovana je u duhu akademskog tradicionalizma, sa bogatom unutrašnjom (arhitektonskom i umetničkom) dekoracijom, koju su izveli tada najpoznatiji domaći umetnici i zanatlije. Ispred glavnog ulaza postavljena je, 1939. godine, monumentalna skulptorska grupa "Igrali se konji vrani", delo poznatog vajara Tome Rosandića.

Novi dvor, danas zgrada predsednika Republike Srbije, građen je za rezidencijalne potrebe dinastije Karađorđević u periodu između 1911. i 1922. godine. Zgrada je podignuta prema projektu poznatog beogradskog arhitekte Stojana Titelbaha, na mestu porušenog Dvorca prestolonaslednika Mihaila Obrenovića. Zgrada Novog dvora, sa četiri etaže i karakterističnim ugaonim kubetom, predstavlja vredno arhitektonsko ostvarenje beogradskog graditeljstva posle Prvog svetskog rata. Na prvom spratu bile su smeštene kraljeve i kraljičine privatne i radne prostorije: spavaće sobe sa pratećim odajama, kabineti, saloni, biblioteka i trpezarija. Na drugom spratu nalazili su se engleski i japanski salon, spavaće sobe i biblioteka. Nameštaj i uređenje prostora nose osobenosti stilova Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Novi dvor je bio zvanična rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića od 1922. do 1933. godine, nakon čega je, prema kraljevoj želji, Dvor ustupljen Muzeju kneza Pavla, koji se uselio u ovaj prostor juna 1934. godine. Zbirke muzeja nalazile su se u Novom dvoru sve do 1948. godine, kada je zgrada ustupljena Skupštini Srbije.

Za razgledanje Doma Narodne skupštine i zgrade Presedništva Republike Srbije obavezno je prijavljivanje! Detaljne informacije o programu mogu se dobiti u Info centru Turističke organizacije Beograda (Knez Mihailova 5) ili putem telefona +381 11 2635 622+381 11 2635 622 i +381 11 2635 343+381 11 2635 343.

Tekst i foto: TOBPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT